FAQ items aan het laden...

17 april: Dag van de Duitse Taal

Duitsland. Jarenlang werd het door ons Nederlanders meewarig bekeken en ook een beetje genegeerd. Naar Duitsland ging je niet op (zomer)vakantie, Duitsers kwamen wel naar onze kusten. En het Duits was toch ook wel een ondergeschoven kindje: Engels en Frans waren de meest gekozen talen op middelbare scholen. De laatste tien jaar is dat langzaam maar zeker aan het veranderen. Duitsland wordt als vakantieland steeds meer gewaardeerd, ook voor korte tripjes naar de Eiffel of de gevarieerde steden in het land. Niet voor niets is Berlijn een van de meest gekozen bestemmingen van Nederlanders voor een culturele stedentrip. En het Duits? Dat wordt nu op veel scholen in Nederland gekozen boven het Frans. Sterker nog: op sommige scholen valt het Frans zelfs helemaal buiten het keuzepakket.

Aus, Bei, Mit, Nach…

Veel Nederlanders spreken toch wel een woordje Duits. ‘Het lijkt immers op het Nederlands’ is een veelgehoord argument. Daar zit uiteraard wel wat in. Het Duits is, net als het Nederlands, een Germaanse taal. De oorsprong van die naam lijkt me duidelijk: Germania was de Latijnse naam voor wat wij nu Duitsland noemen, en de Engelsen noemen het nog steeds Germany. De overeenkomsten tussen het Duits en Nederlands zijn duidelijk: veel woorden klinken hetzelfde en ook veel werkwoorden worden min of meer hetzelfde vervoegd. Er zijn echter ook verschillen: waar in het Nederlands de naamvallen grotendeels verdwenen zijn, worden ze in het Duits juist volop gebruikt. De bekende voorzetselrijtjes (zoals in Doe Maar’s De Bom) worden nog steeds geleerd op middelbare scholen. In het Duits worden vaak ook langere woorden dan in het Nederlands gebruikt. Toch blijven het allebei Germaanse talen, en dat zie je.

Grootste taal binnen de EU

Duitsland is niet het enige land waar volop Duits wordt gesproken. De voor Nederlanders belangrijke skivakantielanden Oostenrijk en Zwitserland hebben Duits als voertaal, al worden er in Zwitserland nog drie andere officiële talen gehanteerd. Maar wist je dat in de regio Trentino Alto Adige, misschien beter bekend als Zuid-Tirol, ook veel Duits wordt gesproken? Het hoort toch echt bij Italië. Je herkent veel olympische wintersporters uit dat deel van Italië ook aan hun achternaam: Armin Zöggeler (hij was goed voor maar liefst zes olympische medailles) is ondanks zijn Duitse achternaam toch echt een Italiaan. Het Duits is met die verspreiding binnen Europa de grootste taal van de EU en op het Russisch na de taal met de meeste sprekers van Europa. Dan is het toch best handig dat wij Nederlanders het ook een beetje spreken.

Wil je jouw Duits verbeteren? Dat kan! Wij bieden Duitse taaltrainingen op maat, en Go Flow masterclasses en workshops zodat je getraind wordt op je Duitse schrijf- en/of spreekvaardigheid – net wat jij wilt! Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.